Ağaç Gövdelerinin Neden beyaza boyandığı veya badana yapıldığı hakkında detaylar haberin devamında...
![]() |
Ağaçların Altı Neden Boya Badana Yapılır? |
Ağaçların Altı Neden Boya Badana Yapılır? sorusuna hemen herkesin merak ettiği konular arasında yer almaktadır. Özellikle küçük çocuklar ebeveynlerine yolda ve sokaklarda gördükleri ağaçların gövdelerinin neden beyaz renge boyandığını sorarlar. Bunun sebebini ise anne ve babalar genellikle mikroplardan korunsun şeklinde cevaplarlar. ancak aslında neden boyandığından ve faydalı veya zararlı olup olmadığından bir çoğumuzun haberi yoktur. Bu yazımızın da sizlere Ağaç Gövdelerinin Neden beyaza boyandığı veya badana yapıldığı hakkında bilgiler vereceğiz.
Ağaçların Altı Neden Boya Badana Yapılır?
Ağaçların gövdelerinin boyanmasında ki amaç görsellik değildir. Ağaç gövdelerinin güneş ışınlarına direk olarak maruz kalmasını önlemek ve ağaçların çiçek açmalarını bir süre geciktirmek için yapılmaktadır. ağaçlar mevsim şartlarından daha erken çiçek açtıklarında bir takım doğul yağmur dolu gibi etkenlere maruz kaldığında çiçeklerini meyve oluşumundan önce dökmektedir. Bu sebeple ağaç yetiştiren ve genelde soğuk iklim kuşaklarında yaşayanlar bu yöntem ile çiçek açma süresini uzatmayı amaçlamaktadırlar.
Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?
Bu durum ağaç yetiştiricileri açısından faydalı bir durum olarak görünse dahi aynı şey ağaçlar için geçerli değildir. Hatta ağaçların gövde kısımlarının boyanması ağaçlara zarar bile vermektedir. Bir diğer badana yapma sebebi ise ağaçlara yerden bir takım zararlı böceklerin tırmanmasını engellemek içindir. Buda faydalı gibi görünse de aslında ağaçlara yararlı olan haşereleri de ağaçlardan uzak tutmaktadır. Bu yapılan işlem doğanın kanunlarına ters bir işlemdir. Zira ağaç gövdesinden hava ve güneş ışınlarını almayı engellemektir.
Bunun dışında bazı yörelerde özellikle turizmin yoğun yaşandığı yerlerde ağaçlar zevk için ve göze güzel görünmesi amacı ile çeşitli renklere boyanır. Unutmamak gerekir ki ağaçlarda birer canlıdır. Canlıların doğul yaşamlarına bir tür engel olmaktır. Dekor amacı ile yapılan boyama işlemlerinin kabul edilebilir hiç bir yanı yoktur.
Ağaçlara Sürülen Kirecin Zararları Nelerdir?
Ağaçların gövdelerine sürülen kirecin bir çok zararı vardır. Yeni fidanlara sürülen kireç bazen güneş yanıklarına sebep olmaktadır. Kimi zaman ise yetişkin ağaçların yapraklarının sararmasına ve dökülmesine sebep olurlar. Eskilerden yol kenarlarına dikilen ağaçların gece karanlığından açık renkli görünmesi için beyaza boyandığı da bazı kaynaklarda gösterilmektedir.
Kireç yerini son zamanlarda bir takım değişik malzemelere bırakmıştır. Burada en temel amaç ağaca güneşin en yoğun olduğu dönemlerde verilen zararı en aza indirmek olduğu için yararlı olabilecek bir madde sürüldüğü de gözlemlenmektedir. Bırakın ağaçlar doğul olarak büyüsün güneşte yansın, çiçeklerini zamanında açsın meyveleri zamanında büyüsün. Doğal yama fazla müdahale etmemek gerek.
Karıncalar ağaç gövdelerinden rahat rahat yukarı tırmansınlar. Ağaçlar böcek-lensin kuşlar o böcekleri yemek için ağaca misafir olsunlar. Kemirgenler ağaçları kemirsin. Sincaplar yuva yapsın. Doğal yaşam bunu gerektirir. Özellikle askeri bölgelerde ve kamu kurumlarının bahçelerinde uygulamaktan vazgeçilmeyen bu yöntemden kurtulmak gerektiği düşüncesindeyim.
YORUM